giovedì 19 febbraio 2009

Lästipsvärda Lando – Genealogica XLV

~
Lando is considered remarkable for the easy and graceful flow of his language, in which he has scarcely any competitor

jag dementerar att detta skulle vara om mig
utan de facto om Ortensio Lando
så, läs honom

~


En av de kändaste Milanoskribenterna, född där, död i Venedig.

Exakt vilka skrivelser han gett ut är inte så klart som det verkar alltid, i denna tid skrevs en del anonymt. Men se Wikipedia.

Ett av hans mest excellenta verk är Paradossi, och precis som SvD-researtiklen skriver så är Milano alltid först, även här slår Milano till, Shakespeare hämtade idémässig inspiration från denna gällande vissa aspekter (ref: Renaissance Society of America).

Förutom litteraturhistoriken kring Shakespear så är just den Paradossi extra intressant, då den är en parodi och satir över samhället, inklusive aristokratin i Venedig, skriven av Ortensio Lando, under en tid när hans och min släkting Pietro Lando var just doge.

Själva boken trycktes i flera städer, först i Lyon, men samma år sedan i Landos stad Venedig, samt Leipzig. Fildelning är inget nytt.

Senare gick han även hårt på en annan släkting, Bassiano Lando, vid en oration vid universitetet i Basel. Vet inte om man kan se någon systematik i detta.

Han skall givetvis läsas på italienska, men går inte det så kan ett exempel ses här: utdrag från hans The Gentle art of lying, flera noveller på engelska.


3 commenti:

Anonimo ha detto...

ni landosar verkar ha vart överallt, men satir är alltid intressant, får kolla upp:)

A-K ha detto...

Ett läsvärt och intressant Landolästips ;o)

Anonimo ha detto...

Tack för dessa tips!