venerdì 29 gennaio 2010

كاولية ~ كاولي – Qawliya – Zigenarna från Irak


Kawliyerna är en liten bortglömd minoritet i Irak, nu ännu mindre.

Qawliya betyder zigenare på arabiska och de är kända för deras dansverksamhet samt musik. De tillhör den gren utav de romska folken som vandrade sidledes över Persien och befolkar olika delar utav Mellanöstern, det vanliga namnet för dem är inte romer utan dom, och de talar domari. De kallas även zott i Irak.

Domfolket kan ha flyttat från den indiska subkontinenten så tidigt som under 500-talet. Domer finns i hela Mellanöstern, och även på Cypern och i Grekland, men störst populationer åtfinns i Turkiet, Egyptien og Iran, bara i tu sistnämnda länder är de i något större antal.

Qawliyerna fick visst beskydd utav Saddam Husseins regim, men de fick inte äga fastigheter eller erhålla högre tjänster, då de försåg regimens höns med alkohol, förnöjelser, samt prostitution, men sedan USA’s och Storbritanniens illegitima invasion av Irak på falska grunder så har den sociala kontexten för Iraks glömda zigenarfolk fallit ner i osäkerhet samt misär. En utav många etniska rensningar som har skett efter invasionen.

Några av de fattigaste qawliyaområdena som även fungerade som Red light districts blev direkta och enkla måltavlor för fanatiska militiagrupperingar. Många av deras byar har även i sin helhet blivit destruerade varvid de ofta fått fly norrut. Detsamma är gällande för de ungefär 10 000 som levde i själva Bagdad men som efter USA’s invasion känt sig nödgade att ge sig av därifrån, starkt påhejade utav näraboende zawabeistammen.

det lär ha funnits omkring 60 000 domer i Irak före kriget, både som sunni och shiiter

de finns nu även boendes i Rom

~



se även exempelvis mina Guerres injustes, Satans trovärdighet, Satans flärd, Hjärtat av vår utveckling, Huisatar

en annan av de mer okända folken är Faraons folk - Balkans egyptier

DN, SvD

Andra bloggare om: , , , , , , , , , , , , , int

1 commento:

Michael ha detto...

mmm Dom är igentligen den sanna familjen..

Faderns riktiga barn.

Gipsy vet bättre än lita på politiker men alla människor är olika vissa har lärt sig mer än andra.

forgive politicians father for they dont know what they do.