martedì 12 aprile 2011

De azeriska minoriteterna i Turkiet

~
I Turkiet finns inte bara turkiska turkiska språk utan även andra turkspråk är förekomna, såsom azerbajdzjanskan, balkangagauziska, krimtatariska, tatariska, turkmenska, kumykiska, karatjajska, kazakiska, kirgiziska, uiguriska, samt sydözbäkiska, i vissa av nämnda fall är det även flera olika etniska minoriteter som samsas om samma språk. Här nedan följer de som talar azeriska, eller då, azerbajdzjanska.


Azererna

Till samma turkiska undergren som självaste statsturkiskan höre även azerbajdzjanskan som i Turkiet talas i sin sydazerbajdzjanska form. Det råder delade meningar, givetvis, om var man skall dra gränsen emellan turkiskt og azeriskt språkområde då det röre sig om ett existent språkkontinuum, men ungefär 530 000-800 000 talare brukas hänföras till azeriskans tunga i nordöst vid Kars.

Flera hundratusen azerer har även migrerat från azeriska områden i öst, Armenien, Kaukasus, Iran, samt därvid, in till Turkiet sedan 1800-talet og framåt i olika flyttvågor sammanhängandes med olika politiska utvecklingar, eller krig, som skett, nu senast i och med Sovjets upplösning. De azerer som bor i språkbältet som är ett språkkontinuum emellan azeriska og turkiska bibehåller sina geospråkliga varianter, emedans de azerer som flyttar in i mer turkiska områden oftast snabbt integreras lingvistiskt, men det finnes ofta kvarstående religiösa åtskiljningar folken emellan, varhän den etniska åtskiljnaden kvarhålls.


Svarthattarna

Även väl att nämna är den etniska grupperingen karapapakerna / terekeme / svarthattarna som bor uppe i nordöst betraktandes vara azerer pratandes azeriska. Det är oklart hur många de är, antagligen hundratusentals. Det är möjligt att dessa härstammar från det dagestanska turkfolket kumykerna och de bodde tidigare i södra Dagestan, södra Georgien, nordvästra Armenien samt centrala och nordvästra Azerbadzjan, men inflyttade till Turkiet under perioden 1813-1828 under Rysslands erövring utav Sydkaukasus. De som var kvar under områden som kommit under Sovjet deporterades tillsammans med de meskhetiska turkarna.


Kajarerna

Den kajariska oghuziska stammen som främst är boendes i Iran, med 15 000 kajarer, äro även existent i nordöstra Turkiet, de bedöms vara av azerisk börd och innehavde den persiska tronen emellan 1794-1925, dagens tronpretendenter bor i USA.

~





I boken Europas tungomål kan man läsa om de många folk, språk, minoriteter, som finns i Turkiet och Azärbajdzjan, för övrigt även för Dagestan, Georgien samt Armenien.

2 commenti:

Anonimo ha detto...

hur kan du veta allt detta? Vem är du? Dina bloggar är något av det mest fascinerade som jag läst. özbek/gagauz/sydazer hur i helvete har du tillgodogjort dig denna informationen

S.A.I. Steve Lando ha detto...

Tackar.

jag är jag. Examen i statsvetenskap o sociologi, samt lite studier o intressen i många ämnen därtill.

http://stevelando.blogspot.com/2008/05/hermeneutisk-delpresentation.html

Detta ovan är information som jag tillgodogjort mig när jag arbetade på min bok "Europas tungomål", som täcker Europa, Anatolien, Transkaukasus och Ryssland, litteraturlista finns där:)

Om du tycker sådant här är intressant kan jag nästan garantera dig att du finner den boken intressant.

http://stevelando.blogspot.com/2010/08/europas-sprak-europas-folk-europas.html