martedì 14 giugno 2011

Polackerna i Turkiet

~
Turkiet är befolkat utav en stor mängd olika folk med sina egna historier bakom sig, att både det geografiska området sedan förhistorisk tid såsom nutida statstradition har extensiv tillhörighet och kontaktbas med Europa kan ingen vid sitt rätta sinne förneka turkarna.

En av de mindre etnolingvistiska minoriteterna i dagens Turkiet är den västslaviska i formen utav polacker, där några ännu talar polska. Till Turkiet ankom de efter Polens ena delning. Polen självt har förövrigt haft en turkspråkig minoritet sedan 1200-talet, ehuruväl tatarer, ej turkar.

Det är i byn Polonezköy, eller Adampol, som grundades för 150 år sedan med sultanens tillstånd med polska soldater samt deras familjer som invånare. Det var veteraner från kampen mot Ryssland som låtit sig värvas till den osmanska armén för att gemensamt med turkarna bekämpa ryssarna. Samt var ambitionen att skapa ett andra polskt emigrantcentrum, där det första var i Paris.

Idag finns ungefär 25 polska familjer i byn och ytterligare tio som bor på annat håll i Istanbul, ehuruväl kvarägandes sina familjers stugor i Polonezköy, byn hade aldrig fler än 220 invånare i sin tidiga tid. Byn döptes först till Adampol efter att furst Czartoryski hyrt marken från sultanen 1842, polacker retirerade sedan hit i vågor framtill 1863 och byn har en polsk karaktär. Emellan 1842 till 1863 styrdes även byn in facto från furstens hemvist i Paris utan turkisk inblandning, men efter denna tid så har polackerna ökat sina göromål med sina turkiska grannar og när Polen fick sin självständighet 1918 så kändes Polen avlägset för de turkiska polackerna som hellre stannade i sitt nya hemland - fast polacker var de likväl enligt både sin egen og omgivningens syn. En del avflyttade likväl.

Den nationalistiska republiken som tog över efter det osmanska sultanatet lät oförklarligt nog de kristna polackerna vara ifred, antagligen för att de var icke-balkanska européer, men idag är byn på väg att helt assimileras in i den turkiska omgivningen. 1968 fick de rätt att sälja sin mark samt fastigheter och den polska självstyrelsen gick om intet, kolonin styres ehuru alltjämt utav en egen wójt, men det är oklart om det kommer bli någon efterträdare till den nuvarande wójten.

Byn ligger dessutom bara 30 kilometer från det historiska centrumet i Bosporens metropol, hvilket även gjort så att en inflytt av turkisk medelklass tagits vid, numera inkluderat i Beykozdistriktet i förorterna till Istanbul, på den anatoliska sidan.

Idag finns omkring 1000 människor i Adamopol och av dessa talar runt 40 polska flytande, förutöver språket så värdesätter man sina polska rötter og traditioner.



~







Ovan är en bild på deras kyrka i Polonezköy.

Om dessa, om alla övriga i Turkiet, samt alla i Polen, förekomna språk et etniciteter står att finna i min bok Europas tungomål.

DN, SvDSvD
Andra om:  , , , , , , , , , , int

~~~Tre år sedan~~~

- Du slöjbetäkta.

~

Nessun commento: