giovedì 25 agosto 2011

Däggdjurens ursprung

~
Man kan givetvis diskutera när gränsen skall dras emellan reptilia och mammalia men ett för alla acceptabelt svar kommer antagligen aldrig att kunnas dras, än mindre kommer någon allena sanning kunna framdras från de bevarelser vi har tillhanda. Var man än sätter gränser så är de gränser skapade av människan och hennes förståelse av problematiken och inte en sanning i ordets rena bemärkelse.

Rowe samt Rowe and Gauthier undersökte de olika förslagen om var exakt klassen däggdjur härrörde ifrån inom den synapsida utvecklingslinjen och kom fram till att däggdjuren härrörde från den mest senaste gemensamma anfadern av de två grupperna og trenne stammarna där monotrematerna är på ena sidan emedans marsupialer samt placentaler befinns på den andra.

Utifrån detta så är den tidigaste mammaliska formen Phascolotherium bucklandi som åtfunnits från mitten Juratid i England, ungefär 165 miljoner år sedan. Andra har ehuruväl tagit den mammaliska historien ännu längre bak så att den även inkluderar alla möjliga utvecklingslinjer som följer något eller några av specifika morfologiska karaktäristika oavsett om dessa linjer anses vara direkt ancestrala till dagens mammalier.

Det finns även ett flertal som i anklang om däggdjurens ursprung tittar på eller omkring familjen Morganucodontidae som var en grupp av små djur som utvecklades under sen Trias fortsättandes att existera under nästan hela Jura, denna är ehuru ej riktigt mammalisk utifrån skelettsynvinkel, åtminstone inte såsom Hall et al framför dem. Hall et al för själva fram att den tidigaste kända mammalien är Adelobasileus cromptoni som åtfunnits i Texas från sen Triastid, cirkus 225 miljoner år sedan.

Olika åsikter om hur, var och när existerar givetvis men det råder ganska klar consensus om att de tre mammaliska grupperingarna monotremes, marsupialer et placentaler äro monophyletiska, d.v.s. de har sitt ursprung i en gemensam anfader og är mer nära besläktat sins emellan än till Morganucodontidae eller andra tidiga däggdjurslika formationer.













~

+ Therapsiderna - en mammalisk introduktion

Alla de namnförda referenserna står att finna i Nowak, R. M., Walker’s Mammals of the World. Sixth Edition.Volume I-II, 1991:1.

Andra om: , , , , , , , , int

~~~Triyas jeran sen~~~

- Nuddelätning.

~

Nessun commento: