sabato 25 febbraio 2012

Kill of US

~
Under Obama-administrationens första år dödade CIA med hjälp av förarlösa flygplan, så kallade drönare, mellan 400 och 500 ledare för afghanska och pakistanska talibaner, irakiska motståndsmän och jemenitiska “gudskrigare”, enligt underättelseorganets egna uppgifter. Det är långt fler än som dödades med drönare under föregående åtta år, trots Bushadministrationens uppenbara besatthet av vad man kallade “den globala kampen mot terrorismen”

även amerikanska medborgare, exempelvis Anwar Awlaki, har utsatts för mordpolicyn

För amerikanen Awlaki, liksom alla de utländska terrormisstänkta som hamnat i CIA:s drönarsikte, har inte åtalats och fällts för sina påstådda brott i vare sig amerikansk eller utländsk domstol. Formellt sett handlar det alltså om ett klart avsteg från den amerikanska konstitutionen som föreskriver att ingen person får ställas till svars för brottsliga handlingar utan rättegång.

man anser sig ha rätt, samt verkar inom denna rätt, att beordra mord på politiska fiender, inbillade eller faktiska, i hvilket land eller territorium de än befinno sig i, hvilken nationalitet de än behavo, inklusive amerikansk.

det enda man egentligen dödar, förutom de oskyldiga personerna ifråga, är rättsstaten, samt humanismen

~










DN, DN, DN, DN, SvD

citat, Jönsson, Per, “Obama driver hårdare linje än Bush”, i DN.se 2010-05-04

~~~Tre år sedan~~~


~

2 commenti:

ha detto...

Du får gärna radera min första kommentar då länkarna inte fungerade.

Så här skall det vara för att bli rätt:

Det är för djävligt och jag har skrivit saken här::

American Psycho

och här:

Om en kalk blod i Amerikas Förenta Stater

Anonimo ha detto...

Vad trodde ni krig består av? Ett gäng fikabjudningar och diskussioner?
Under pågående krig åsidosätts den civila rättsprocessen, vare man vill det eller inte. Soldater, gerillakrigare och terrorister måste inse att de just då, under pågående konflikt, inte har lyxen att vara skyddade av den globala och abslouta rättvisan. Inte heller ger en titel, ett visst yrke, ett visst kön, ett visst medborgarskap eller en viss religion 100% skydd mot krigs fasor. Det finns helt enkelt ingen domare under pågående krig. Bara efteråt kan man gå in och eventuellt(!) straffa de som begick de värsta regelbrotten. Men tänkvärt är att det är påfallande ofta som segraren kommer undan med sina övergrepp. Krig är inte humansism. I krig gäller det att vinna och "kriget mot terror" är inget undantag. Vakna upp ur er naivitet, för er egen skull. Om ex. USA inte haft ihjäl terrorister så hade de fortsatt med sina djävulskap.