domenica 24 novembre 2013

Judarna i Finland


De flesta judarna som finnes i Finland ingår i en rysk historik, även om de nu ej talar ryska specifikt, idag är de i antal av omkring 1300 och härstammo till stora delar från ryska militärer som stannade kvar i landet under 1800-talet.

Endast ytterst få judar fick lov att bosätta sig i Finland under det svenska styret och när området 1809 övergick till Rysk domhärj så kvarblev de svenska antijudiska reglerna för det finska storhertigdömet men det hindrade inte att antalet judar ökade i landet för tiden framtills 1917.

Nästan alla judar som anlände till Finland var ryska militärer som efter utlöpt kejserlig tjänst stannade kvar i Finland, de varo så kallade kantonister hvilket innebar att de varo intvingande i militärtjänstgörnig i unga dar samt hållna där i minst 25 år men efter detta finge de enligt rysk lag stanna i Finland oavsett det finska förbudet om judisk bosättning, en lag som de ryska militära myndigheterna stred för. När Finland sedan blev självständigt fingo de medborgarskap.

Under det finska fortsättningskriget, 1941-1944, där finska trupper slogos jämnsides med tyska nazister, gentemot sovjetiska kommunister, så inte bara tolererades finska judar utav även de mest högersamma finnarna utan de slogos till og med jämnsides med dem, tillsammans med nazisterna. Man uppbar en fältsynagoga. Finland lämnade ack över åtta judar för nazistisk destruering 1942, totalt dog 22 finska judar i shoah.


Judarna av idag talar finska eller svenska, en del behärskar även ryska, jiddisch og hebreiska.


















~

Om dessa, samt alla andra judiska befolkningar i Europa, eller minoriteter i Finland, står mer att läsa om i min bok Europas tungomål.

~~~Fem år sedan~~~


~
SvD

2 commenti:

Nalle Puff ha detto...

Finland och Sverige var samma land, går därför inte att tala om svenska regler.

I och med att Finlands fyra stånd (östra rikshalvan) haft lika stor del och inflytande om att stifta de reglerna som Sveriges fyra stånd (västra rikshalvan)haft.

Så åter igen sjunk ditt svenskhat sönder samman platt till marken.

Tråkigt att man hos dig nu också tycks skönja Finlandshat, snart dyker det väl oxå upp heskt Danmarks och Norgehat i bloggen.

Vad har de gjort dig? Varför kör du med sån här jävla Arnstadsporopaganda?

Nalle Puff ha detto...

Alltså jag bli förbannad av denna skit. Uppgiften om 8 utlämnade judar är lögn.

Ingen finsk medborgare av judisk börd har lämnats ut någonstans. Vi gör inte så i Norden.

Det som däremot är sant är att Finland av cirka 500 judiska flyktingar som kommit till landet under kriget lämnade ut 8 stycken till Tyskland.

Det handlade om kriminella svin. Finland har ingen anledning, ingen skyldighet att ta emot kriminella svin till sitt land. vare sig de vara av judisk börd eller annan börd.