domenica 5 novembre 2017

Skurkstater - Den starkaste rätt i världspolitiken - Noam Chomsky - Recension


 


Den vänsterintellektuella lingvistikprofessorn Noam Chomsky debatterar livfullt samt sakligt, ack något enformigt, så ock i denna bok där han genomgår begreppet ‘skurkstater’ og huruvida termen nyttjats på olika stater genom åren utav främst USA, men ställer frågan, som han redan vet svaret på, vem som egentligen även är att betrakta som en skurkstat.

Inte helt förvånande menar han att många utav de stater som benämnts som varandes skurkstater likväl är det, men att den största utav dem alla, till följd utav sin utbredning samt globala involvering, istället blir USA, en hycklande nation som gör mer orätt, än rätt, även enligt sin egen framförda proklamering om vad som är rätt.

Termen har varit i bruk sedan åtminstone 1990-talet brukandes utav USA om de olika diktaturer hvilka äro trotsiga, emotsträvande, samt icke laglydiga utefter de måttstockar som det internationella amerikanskstyrda rättssamvetet byggts upp. Noam Chomsky försöker visa på västs totala beroendeskap utav våldsutövning gentemot de stater som ej följer de diktat som USA ställer, i och med att man skapar en självproklamativ rättvis rättsordning med hjälp utav bomber og missiler, samt även en mängd andra rövartaktiker, så visar man sitt eget totala förakt inför den internationella rätt man säger sig förespråka samt försvara.

Extra märkbart blir detta i fallen med de olika ledarna som en gång sågs som legitima partners såsom Suharto, Mobuto, Marcos, Milosevic eller även Saddam Hussein, eller varför inte Usama bin Laden, men som efter att de slutat gå i USA’s ledband istället blivit företrädare för skurkstater.

Boken består utav ett antal fristående artiklar om USA:s roll i en mängd konflikter, inte minst de på Balkan, Östtimor, Colombia samt Irak, men ävenså så går Chomskys tes igenom i alla. Boken är som vanligt föga nyanserande vad avser Chomskys syn men ändå viktig i förmedlingen utav röster samt fakta som ej eljes alltid framkommer från så välsituerad position og tänkande.














~


Nessun commento: